Pensioen opbouwen als zzp’er, hoe doe je dat?

Als je in loondienst werkt, dan bouw je automatisch pensioen op. Maandelijks draag je een x bedrag af, wat naar het pensioenfonds gaan. Als je dan je AOW leeftijd bereikt hebt, krijg je dat bedrag in een maandelijks bedrag uitgekeerd. Maar als zzp’er ligt dat anders, je bouwt niet automatisch pensioen op, sommige ondernemers hebben een spaarrekening waarbij ze een bedrag opsparen, dat ze zichzelf later kunnen uitkeren.

Hoe bouw je pensioen op als zzp’er

Het opbouwen van je pensioen is je spaarpotje voor later. Ook voor zzp’ers zijn er diverse mogelijkheden om dit te doen. Je kunt ervoor kiezen om dit via een bankconstructie te doen, maar je kunt het heft ook zelf in handen nemen. Ook kun je je door de boekhouder laten adviseren, in sommige gevallen kun je je oude pensioenregeling voortzetten (indien je in loondienst gewerkt hebt).

Banksparen

Met banksparen is het op een vrij eenvoudige en heldere manier mogelijk om te sparen voor later. Als je gebruik maakt van bancaire lijfrentes, dan leg je een x bedrag in waarover je variabele rente opbouwt. Het nadeel van banksparen is dat het bedrag dat je hebt ingelegd, vast staat en je daar niet aan mag komen. Het bedrag dat vrij komt aan het einde van de looptijd, kun je zelf vrij laten uitkeren.

Beleggingslijfrente

Als je pensioen op gaat bouwen via beleggingslijfrente, dan betaal je maandelijks of jaarlijks een x bedrag. Op die manier spaar je een flink bedrag op. Zodra je dan je AOW leeftijd bereikt hebt, wordt het bedrag dat is opgespaard uitgekeerd in een lijfrente uitkering. Dit is een aanvulling op de AOW, en je betaald geen belasting over het lijfrentekapitaal dat is opgebouwd. Belasting betaal je pas als je met pensioen gaat.

Oudedagreserve

Bij oudedagreserve reserveer je een deel van de winst uit je onderneming voor je pensioen. Dit bedrag gaat af van het inkomen dat je voor jezelf reserveert. Er worden verder geen eisen gesteld over het geen wat je met het geld gaat doen.

Vanaf wanneer moet je pensioen opbouwen?

Zodra je start met ondernemen is het verstandig om maandelijks een x bedrag opzij te zetten. De eerste maanden of misschien zelfs jaren is het verstandig om dit in eigen beheer te houden, en zelf maandelijks een bedrag op een spaarrekening te zetten. Zodra je zeker weten dat je wilt blijven ondernemen, kun je ervoor kiezen om je pensioen op te bouwen via banksparen of andere beleggingslijfrentes.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *