Is Bitcoin een beleggingscategorie?

De Bitcoin is in een enorm tempo uitgegroeid tot een algemeen begrip. Sinds 2010 is de Bitcoin al met 38.000.000%(!) gestegen.

De cryptomunt was in 2010 nog maar 5 cent waard. De Bitcoin piekte qua waarde in 2017. Toen was de Bitcoin 19.000 dollar waard.
Hierom is de cryptomunt enorm populair en heerst de vraag; heeft de Bitcoin potentie om uit te groeien tot een beleggingscategorie?

Valt Bitcoin onder een beleggingscategorie? De Meningen zijn verdeeld.

Veel aanhangers van de Bitcoin zien het als een belegginscategorie. Maar bijvoorbeeld de Rabobank en investeringsbank Goldman Sachs zien het niet als een officiële beleggingscategorie.
Omdat voorstanders van Bitcoin vaak erg enthousiast zijn en banken geen belang hebben bij Bitcoin is het belangrijk om beide meningen met een korreltje zout te nemen om tot een objectief beeld te komen.

Waarom hebben banken geen belang bij Bitcoin?

Bitcoin is een totaal gedecentraliseerde munt. Er is geen derde partij, zoals een bank, nodig voor een transactie, rekening of hypotheek.
Hierdoor is een bank compleet overbodig. En als de Bitcoin het nieuwe standaard betaalmiddel zou worden, zullen banken dus ophouden te bestaan.

Zijn banken dan alleen maar tegen Bitcoin uit eigen belang?

Ook daar wordt verschillend over gedacht. Goldman Sachs geeft bijvoorbeeld ook aan dat Bitcoin niet profiteert van economische groei en het genereert geen cashflow, zoals bijvoorbeeld obligaties.

Ook is het erg belangrijk om rekening te houden met de volaliteit. Die is erg heftig ten opzichte van andere beleggingscategorieën. Op 12 maart daalde de koers van Bitcoin met 37% in één dag. Maar na enkele weken stond de koers ook alweer op hetzelfde prijspunt.
En 12 maart was sowieso één van de slechtste dagen in de geschiedenis voor beleggers door de coronacrisis. Veel koersen zijn toen enorm gedaald, en die zijn nog lang niet allemaal weer bijgetrokken zoals de Bitcoin. Bekijk de huidige Bitcoin koers

Hopelijk krijgt de Bitcoin in de toekomst een lagere volaliteit. Dat zal het minder risicovol zijn om het te gebruiken als betaalmiddel.

Conclusie

De meningen zijn dus verdeeld over de vraag of Bitcoin een beleggingscategorie is.
Het is hoe dan ook een enorm interessant fenomeen. Waar men zowel veel geld verdient, als verliest.

Geïnteresseerd geraakt in Bitcoin? Bitcoin kopen

Share:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *