Hoe je een bedrijf start zonder startkapitaal

Het klinkt als iets dat onmogelijk is, een bedrijf starten zonder geld. Maar toch zijn er diverse mogelijkheden waardoor jij kunt starten met ondernemen, zonder daarvoor geld te hoeven hebben, of een lening voor hoeft af te sluiten. In dit artikel geef ik je tips om te starten met een bedrijf zonder de inleg van geld.

Online ondernemen

Om online te kunnen ondernemen, heb je alleen maar een laptop met internetverbinding nodig. Een klein beetje ervaring is wel prettig, maar niet noodzakelijk. Iedereen kan een online business starten, als je maar durft en doet. Je kunt bijvoorbeeld starten met een webshop en producten verkopen via dropshipping of affiliate. Beide vormen brengen weinig risico met zich mee, en als je het goed aanpakt kun je er leuk mee verdienen. Op die manier kun je een passief inkomen opbouwen, terwijl je nadenkt over je toekomst.

Word influencer

Kun je leuk foto’s en video’s maken, en heb je er geen problemen mee om openbaar op Instagram te komen? Dan is het worden van social influencer iets voor jou, des te groter jouw account des te meer kun jij verdienen met gesponsorde posts. Via PR bureau’s kun je opdrachten binnenhalen, waarmee jij een leuk centje kunt verdienen. Doe je het heel goed, dan kun je daar je brood mee gaan verdienen.

E-book

Heb je ergens ervaring mee, en zou je deze kennis over kunnen en willen brengen op andere mensen? Is datgene iets wat een probleem oplost, heeft iemand hier echt iets aan? Dan zou je een e-book kunnen schrijven en deze kunnen verkopen. Je kunt het e-book verkopen via Facebook, Instagram, andere social media platformen, maar je kunt je ook aanmelden bij een platform zoals PayPro. Je kunt dan jouw e-book daar aanmelden, en andere mensen promoten jouw e-book in ruil voor een kleine commissie over het verdiende bedrag.

Netwerken

Het belangrijkste bij ondernemen is netwerken, of je dat nu doet in ‘real life’ of op LinkedIn, dat maakt niet uit. Bied bijvoorbeeld een dienst gratis aan om jouw portfolio uit te breiden, je zult al gauw zien dat ook mond-op-mond reclame nog steeds heel goed werkt. Naast het aanbieden van een gratis dienst, kan netwerken je ook betaalde klanten opleveren als je het goed aanpakt.

Kortom, er zijn dus genoeg opties om een bedrijf te kunnen starten zonder eigen geld. Zorg wel voor een goed en degelijk ondernemingsplan, doordat je een bedrijf start zonder eigen geld kun je nogal snel veel verschillende klussen aannemen, waardoor je dus van jouw eigen niche kan afwijken. Het aanvragen van een zakelijke lening kun je later altijd nog doen als jouw bedrijf groeiende is, maar als startende ondernemer is het niet slim om meteen een bedrijfskrediet aan te vragen. Probeer ook om zolang mogelijk vanuit huis te blijven werken, een kantoorruimte huren kan nadelen hebben, zeker als startende ondernemer.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *