Duurzaam ondernemen? Begin met afval scheiden!

Op het gebied van duurzaam ondernemen laten nog veel (MKB) bedrijven veel kansen liggen. Uit onderzoek is gebleken dat slechts één op de vijf MKB bedrijven voordeel haalt uit duurzaam ondernemen. 

Uit onderzoek van de KvK bleek dat meer dan 80% van de ondernemers belemmeringen ervaart om duurzamer te ondernemen. Belemmeringen zijn: tijdgebrek, onvoldoende kennis en stijgende kosten door duurzaam ondernemen. Echter hoeft duurzaam ondernemen helemaal niet ingewikkeld te zijn. Door een aantal slimme aanpassingen kan je gemakkelijk als bedrijf een steentje bijdragen aan een beter milieu. Een goede afvalscheiding is simpele verandering om duurzamer te ondernemen.

Bedrijfsafval scheiden

De verschillende afvalstromen zijn per bedrijf in Nederland erg verschillend. Zo produceert een bouwbedrijf vanzelfsprekend veel bouw- en sloopafval, terwijl een kantoor te maken krijgt met papier, inkt toners en restafval. Vanuit de overheid wordt de afgelopen jaren hard gewerkt aan een circulaire economie. Producten en materialen worden zoveel mogelijk hergebruikt en grondstoffen behouden hun waarde. Minder afval en meer grondstoffen is nodig voor een duurzame toekomst en circulair ondernemen helpt daarbij. Voor bedrijven is het nodig om een goede afvalinzameling te hebben, zodat afvalsoorten bij de bron gescheiden kunnen worden. In Nederland produceert een persoon gemiddeld 500 kilo afval per jaar. Het is belangrijk om hier met z’n allen iets aan te doen voor een groene toekomst. Voor bedrijven is het daarom erg belangrijk om te investeren in duurzaamheid en een efficiënte afvalscheiding en inzameling.

Besparen van grondstoffen

Het scheiden van bedrijfsafval zorgt ervoor dat veel producten gerecycled kunnen worden. Dit voorkomt het gebruik van nieuwe materialen, waardoor belangrijke grondstoffen worden bespaart. Door te recyclen kan een gebruikt product weer worden ingezet als grondstof. Het besparen van grondstoffen is enorm belangrijk, want grondstoffen worden de laatste jaren steeds schaarser. Een ander voordeel van afval recyclen is dat het minder energie gebruikt dan het produceren van nieuwe producten met nieuwe grondstoffen. 

Share:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *