De voor en nadelen van een kantoor huren

Als je als ondernemer altijd vanuit huis werkt, wil je ook wel eens buitenshuis werken. De voorkeur gaat dan uit naar een eigen bedrijfsruimte, toch houd het veel ondernemers tegen vanwege de hoge kosten dat een bedrijfsruimte met zich meebrengt. Fiscaal kan een bedrijfsruimte wel voordelen met zich meebrengen, maar het heeft ook zeker nadelen.

Ondernemen vanuit huis

Als je net bent begonnen, heb je waarschijnlijk geen kapitaal om meteen een bedrijfsruimte te gaan huren. Tenzij je natuurlijk een zakelijke lening hebt afgesloten, dan is een bedrijfsruimte huren wat makkelijker. Ondernemen vanuit huis is erg verleidelijk, je kunt beginnen wanneer je wilt. Je kunt pauze nemen wanneer je wilt, en je kunt tussendoor nog even dat ene wasje draaien. Daarnaast brengt het ook geen extra kosten met zich mee.

Maar wanneer je wilt afspreken met een klant, dan kan dat nogal vervelend zijn. Je wilt het liefst privé en werk gescheiden houden, en je wilt ook niet dat je klant net die wasmand vol met nog op te vouwen was ziet staan. Een alternatief is natuurlijk om bij de klant langs te gaan, of op locatie af te spreken.

Werken vanuit huis

Aparte bedrijfsruimte aan huis

De droom van iedere ondernemer lijkt mij. Toch dichtbij huis, maar een prima plaats waar je privé en werk gescheiden kunt houden. Natuurlijk is het niet voor iedere ondernemer weggelegd, want heb jij geen schuur waar je je bedrijf in kunt vestigen? Dan ben je al gauw verplicht om je zolder in te richten. Maar wanneer je als schoonheidsspecialiste vaak mensen over de vloer hebt, dan moet je er niet aan denken om steeds mensen via je huis naar de zolder te leiden.

Maar wanneer jij alleen maar een computer nodig hebt, en verder weinig fysiek contact heb met je klanten, dan is een bedrijfsruimte op zolder de perfecte oplossing.

Voordelen bedrijfsruimte aan huis

 • Flexibel, als je een gezin hebt waar je voor moet zorgen, dan is het het handig om dat te kunnen combineren.
 • Geen reistijd, het is fijn als je je tijd beter kunt besteden door gewoon vanuit huis te kunnen werken, en daardoor geen reistijd hebt.
 • Omgeving, werken in een omgeving waar je je fijn voelt. Als het goed is, is jouw huis een fijne omgeving. In een fijne omgeving kun je je ook het beste concentreren, en ben je het meest productief (tenzij je je laat afleiden natuurlijk)
 • Doorontwikkelen, omdat jij zo flexibel bent, geen reistijd hebt en in een prettige omgeving werkt, kun je je zelf makkelijker doorontwikkelen. Heb je genoeg van die sleur, en wil je een frisse wind door je bedrijf? Dan kun je makkelijker doorgroeien als je geen verplichte zaken hebt zoals het betalen van de huur van jouw bedrijfspand.

Nadelen bedrijfsruimte aan huis

 • Geen 9 tot 5, als je vanuit huis werkt, werk je niet aan een stuk door. Want dat ene wasje glipt er toch tussendoor, en ach die boodschappen kan ik net zo goed nu doen. Als je daar tegen kunt, dan is daar niets op tegen natuurlijk.
 • Socialiteit, wanneer je vanuit huis werkt, heb je automatisch minder sociale contacten dan wanneer je voor een baas werkt. Wel afhankelijk natuurlijk in welke branche je werkt.
 • Verzekeringen, als je voor een baas werkt, dan betaald hij je verzekering. Maar als eigen baas, moet je dit volledige bedrag zelf ophoesten, en een arbeidsongeschiktheidsverzekering is niet goedkoop.
 • Flexibiliteit, natuurlijk is die flexibiliteit lekker. Maar als jij een ziek kind thuis hebt, dan ben jij degene die daarvoor moet zorgen. Want jouw partner die waarschijnlijk voor een baas werkt, hoeft daar geen vrij voor te nemen, want jij werkt toch ‘maar’ vanuit huis.

Een bedrijfsruimte huren

Een bedrijfsruimte buitenshuis heeft een knap aantal voordelen. Welke voordelen dat zijn is natuurlijk per ondernemer verschillend. Een bedrijfsruimte huren kost geld, en afhankelijk per regio kunnen de kosten flink oplopen. Die kosten moet je natuurlijk wel iedere maand kunnen betalen, dat kan een hoop stress opleveren.

Voordelen van een bedrijfsruimte huren

 • Collega’s, als je een bedrijfsruimte huurt loop je de kans dat je met collega’s te maken gaat hebben. Mentaal kan dat veel positiviteit opleveren. Je hebt s’morgens echt het gevoel dat je naar je werk gaat.
 • Netwerken, naast de eventuele collega’s die je tegen zult komen, is het huren van een bedrijfsruimte ook een uitgelezen kans om te gaan netwerken.
 • Flexplekken, wil je liever niet vast zitten aan een bedrijfspand voor een jaar? Dan kun je ook eens kijken voor een flexplek, je huurt dan een bureau, of kamer voor een paar uur of zelfs een paar dagen.
 • Doorgroeien, door een ruimte te huren kun je ook jouw bedrijf laten groeien door bijvoorbeeld een stagiare of werknemer aan te stellen, iets wat vanuit huis niet mogelijk is.
 • Privé en werk gescheiden, hoe fijn is het om thuis te komen en je klaar bent met je werk. Bewezen is dat je veel productiever bent als je van 9 tot 5 aan een stuk door kunt werken.

Nadelen bedrijfsruimte huren

 • Kosten, vaak brengt het huren van een bedrijfsruimte hoge kosten met zich mee. Tenzij je kiest voor een flexplek natuurlijk. Maar over het algemeen zit je voor minimaal één jaar vast aan je bedrijfsruimte.
 • Flexibiliteit, als je een bedrijfsruimte huurt ben je minder flexibel. Als je in het weekend even die ene opdrachtje moet afmaken, of als je vroeg wakker bent, en je wilt gaan werken. Dan kun je dus niet even gauw naar kantoor gaan.

Al met al heeft beide opties zijn voor en nadelen, en is het per persoon verschillend. Zelf heb ik 2 keer een kantoorruimte gehuurd, met hoge kosten als nadeel omdat ik er geen gebruik van maakte. Voor mij werkt het dus niet, en ik werk heel fijn vanuit huis met 2 dochters van 4 en 2 jaar.

 

 

Share:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *