Dé perfecte balans tussen werk en privé, bestaat dat?

Naar mijn mening bestaat de perfecte balans tussen werk en privé niet, in ieder geval niet als je jonge kinderen hebt. Er komt altijd wel wat tussen, een kind dat ziek is waardoor je als moeder niet aan het werk kunt, precies op jouw werkdag! Of die schoolvakanties tussen de maanden Mei en Juli, o nee September zelfs. Persoonlijk vind ik het wel fijn als ik mijn kinderen gewoon thuis heb, maar er moet ook gewerkt worden natuurlijk. Naar mijn mening bestaat de perfecte balans niet, maar ik zorg er wel altijd voor dat als er wat tussen komt ik dat op een goede manier oplos.

Balans kun je niet maken, maar wel leren

Er is geen enkel moment in je leven dat je in balans bent, je moet continue ervoor zorgen dat je die balans terugkrijgt. Als je continue blijft balanceren, blijf je het dichtste bij de juiste balans. Sla hier niet in door, dat kan ervoor zorgen dat je in een up en down positie terecht komt. Door jezelf continue te blijven corrigeren om zo dicht mogelijk bij die juiste balans te blijven, word je er al sterker in en kun je een tegenslag veel beter verwerken. Kortom: als er iets tussen komt op je werkdag, zorg ervoor dat je in de mogelijkheid bent om je werk op een ander moment te doen, bijvoorbeeld in de avond of sta eens vroeger op.

Less is more

Zeker voor een moeder met jonge kinderen (die nog niet naar school gaan), is het moeilijk om veel gedaan te krijgen in die o zo korte tijd je maar hebt per dag. Probeer niet teveel hooi op je vork te nemen. Als je veel projecten hebt, dan word je overweldigd door alle taken dat het met zich meebrengt. Doe vaker dingen die je echt leuk vind, daar word je niet alleen een betere moeder van, maar je kunt je ook beter focussen op je projecten. Ook hoeft alles niet perfect te zijn, je kunt tenslotte niet overal de beste in zijn. Doe alleen waar je goed in bent, en besteed de rest uit aan anderen. Zelf ervaar ik dat positief, door dingen uit te besteden gaat je bedrijf door en heb jij meer tijd voor jezelf of je gezin. Kortom: probeer niet om altijd maar die ballen hoog te houden.

Meer plannen

Als je iedere morgen (op werkdagen), nog voor de kinderen wakker worden gaat zitten om je planning voor die dag door te nemen, ben je een stuk productiever. Want je wilt tenslotte je doelen behalen voor die dag. Zorg er wel voor dat het tastbare doelen zijn, anders heb je aan het eind van de dag geen voldaan gevoel. Het beste is om te werken volgens het 3,5 systeem. Je plant 3 grote dingen in en 5 kleinere dingen, dit zijn tevens tastbare doelen. Op die manier organiseer je je leven een stuk beter.

Je kunt een planner kopen via internet, je kunt in Trello een planning maken, en je kunt een spreadsheet maken. Er zijn honderden manieren om te plannen, je moet voor jezelf bekijken welke manier van plannen het beste werkt. Voor mij werkt het, het beste om met Trello en de Structuur Junkie planner te werken. Trello gebruik ik voor mijn klanten, en freelancers aan wie ik werk heb uitbesteed. Zo houd je overzicht en de controle. To do’s van mijzelf, schrijf ik gewoon op in een A4 notitieboek, welke ik per 2 dagen inplan in mijn Structuur Junkie Planner. Tot nu toe werkt deze manier erg goed, wel houd ik bij iedere werkdag ruimte voor eventuele spoedklussen.

Share:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *